Северноатлантическият алианс скоро ще предостави на Украйна стотици единици оборудване за противодействие

...
Северноатлантическият алианс скоро ще предостави на Украйна стотици единици оборудване за противодействие
Коментари Харесай

НАТО ще предостави на Украйна система за борба с дронове

Северноатлантическият алианс скоро ще даде на Украйна стотици единици съоръжение за противопоставяне на безпилотни летателни апарати. Tова съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Берлинския конгрес за външна политика, написа " Сега

" През идващите дни НАТО ще достави на Украйна системи за битка с дронове, стотици станции за интензивно заглушаване, с цел да им помогне да реагират на тази съответна опасност, в това число и от ирански дронове ", съобщи генералният секретар на Алианса.

Според него " е належащо освен да се дават на Киев обещаните системи за противовъздушна защита ", само че и да се усилят доставките на този тип съоръжение. 

Столтенберг назова събитията в Украйна предходната седмица най-сериозната ескалация от 24 февруари насам и акцентира, че алиансът ще продължи да оказва нужната помощ на Украйна.

От 10 октомври, откакто съветските военни започнаха да нанасят масирани удари по военни и енергийни обекти в Украйна, формален Киев оповестява за офанзиви против инфраструктура благодарение на " дронове камикадзе ". Руски публични лица потвърдиха потреблението на БПЛА Орлан-10, Ланцет, Иноходец и Геран-2 в Украйна. Последният, съгласно украинските управляващи, е версия на иранския военен дрон вид " Шахед ". Още през лятото Съединени американски щати обявиха, че Вашингтон разполага с информация за проектите на Иран да даде на Русия до няколкостотин дрона, в това число безпилотните самолети Shahed-191 и Shahed-129.

През август " Вашингтон пост " разгласява публикация, в която се твърди, че Иран доставя на Русия свои дронове, напомня БГНЕС. Впоследствие сходни изказвания бяха отправени и от чиновници на американската администрация. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков назова тези известия неистина. Песков съобщи, че Кремъл не разполага с информация за закупуването от Русия на ирански дронове - въпрос, който би трябвало да бъде трансфериран към Министерството на защитата. Той също по този начин акцентира, че Русия употребява дронове локално произвеждане.

В края на септември иранският външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан заяви, че Техеран не поддържа нито една от страните в спора в Украйна и се опълчва на доставките на задгранично оръжие както за Киев, по този начин и за Москва.

В същото време във вторник бе оповестено, че Иран е заречен да даде на Русия ракети земя-земя, в допълнение към повече дронове. Това са казали пред  " Ройтерс " двама висши ирански чиновници и двама ирански дипломати. Според организацията това е ход, който евентуално ще вбеси Съединените щати и други западни сили. Сделката беше контрактувана на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер, двама висши чиновници от могъщата Революционна армия на Иран и чиновник от Върховния съвет за национална сигурност посетиха Москва за диалози с Русия по отношение на доставката на оръжията.

1/3 от енергийните мощности на Украйна са изумени

Военната конюнктура е напрегната, заяви новият командващ съветските войски в Украйна генерал Суровикин. Той беше назначен на този пост след неуспеха на първичните цели на по този начин наречената от Москва " специфична военна интервенция ".

" Новата тактика на съветската войска не е да напредва с високи темпове, а методично да смила съперника ", съобщи генералът.

През последните дни Русия методично бомбардира и унищожава украинската енергийна система. По думите на президента на Украйна Володимир Зеленски една трета от енергийните мощности на страната са отвън строя, съобщи bTV.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР